سوله کارخانه جزو سازههای بزرگ صنعتی است که در آن به جای ساخت سوله با مصالح قدیمی و بیکیفیت از سازههای جدید و مرغوب استفاده میشود. این سوله از ساختمانها و ماشین آلات تشکیل شده است که کارگران در آن مشغول به تولید محصولات هستند. ساخت سوله کارخانه مراحل مهمی دارد که باید به آنها توجه ویژهای داشت تا بهترین سازه تولید شود.
مراحل اداری ساخت سوله کارخانه
اگر میخواهید سوله کارخانه را زیر نظر صنایع بسازید باید مراحل زیر را انجام دهید.
- مشخص کردن کاربری سوله و تهیه زمین مناسب: این که بخواهید انواع سوله سبک یا سنگین را انتخاب کنید کاملا به کاربری سوله بستکی دارد. متراژ زمین و محل احداث سوله نیز دارای اهمیت زیادی است. همچنین قبل از ساخت سوله کارخانه باید زمین را آماده سازی کنید.
- گرفتن مجوزهای مورد نیاز: پس از اینکه زمین را تهیه کردید و از نظر مهندسین تایید شد، نوبت به گرفتن مجوزهای لازم میرسد. این مجوزها درباره نوع کاربری و زمین سوله از مراجع مربوطه اخذ شده و به وزارتخانه فرستاده و پس از تایید، شما میتوانید شروع به ساخت سوله کنید.
- مشاوره برای ساخت اسکلت سوله: مشاوره با مهندسین حاذق در مورد طراحی و ساخت اسکلت سوله اهمیت زیادی دارد چرا که اسکلت این سازه مبنای اصلی ساخت است. همچنین دفترچه محاسبات و نقشههای مربوط به آن و تایید آن توسط سازمان نظام مهندسی بخشی از مراحل بوده که نباید فراموش شود.
- مشخص کردن طرح و نقشه مربوط به ساخت: تهیه طرح و نقشه مربوط به ساخت سوله کارخانه و گرفتن مجوزهای لازم دریافت آب و برق و گاز و گرفتن نسخه کپی از آنها در این مرحله انجام میشود.
- آماده کردن خاک زمین: لایه برداری، هم سطح کردن خاک و همچنین خاک ریزی روی زمین توسط پیمانکاران تعیین و اجرا میشود.
- قالب سازی فونداسیون: در این مرحله پس از اینکه مراحل مقدماتی انجام شد، نوبت به آرماتوربندی و قالب سازی فونداسیون است. توجه کنید که این مورد باید با نقشه ساخت منطبق باشد.
- ساخت همزمان اسکلت فلزی و فونداسیون زیر نظر مهندس سازه: اینکار سرعت اجرای طرح را بالا میبرد. همچنین با انجام همزمان اسکلت فلزی و فونداسیون به لحاظ اقتصادی در هزینهها صرفه جویی میشود. مهندسین ناظر روی این بخش باید خارج از پروژه و از طرف سازمان نظام مهندسی اعزام شوند.
تمامی این مراحل، مربوط به پروسه ابتدایی ساخت سوله کارخانه بوده و مراحل اصلی ساخت سوله نیز به صورت جداگانه انجام میشود.
مراحل اصلی ساخت سوله
برای ساخت سوله کارخانه باید مراحل زیر را طی کنید.
تهیه آهن آلات و جوشکاری آنها
برای ساخت سوله ابتدا باید با استفاده از نرم افزارهای پیشرفته مهندسی طرح و نقشه را مشخص کرد نتیجه اینکار انطباق طرح ساخت با استانداردهای روز سوله سازی است. سپس نوبت به تهیه آهن آلات و جوشکاری میرسد که با توجه به ابعاد مشخصی، برش داده و سوراخکاری میشوند که اینکار با استفاده از دستگاههای برش و پانچ قابل انجام است. پس از برشکاری ورق آهن، میبایست جوشکاری درز های آن انجام شود. بعد از این مراحل نوبت به رنگ آمیزی سوله میرسد.
ساخت انواع سوله با سوله بارون
برای استعلام هزینه طراحی و ساخت سوله به همراه پوشش دیوار و سقف تماس بگیرید.
ساخت پوشش سقف سوله کارخانه
یکی از مهمترین بخشهای ساخت سوله، توجه به سقف آن است. سقفهای آلومینیومی به همراه عایق پشم سنگ انتخاب مناسبی برای این قسمت محسوب میشود. همچنین مصالح جدید مانند ساندویچ پانل این روزها برای سقف سوله کاربرد زیادی دارد. ساختار ساندویچ پانل سقفی به این صورت طراحی شده که در لایه وسط آن فوم عایق به کار رفته و در دو طرف ساندویچ پانل ورقهای گالوانیزه و یا آلوزینک استفاده شده است که در برابر خوردگی و زنگ زدگی بسیار مقاوم هستند. همچنین در صورتی که از ساندویچ پانل برای پوشش سقف سوله استفاده کنید، میتوانید مقاومت سازه را در برابر عواملی مانند زلزله، باد یا ورود برف و باران به داخل سوله بالا ببرید.
دیوارچینی سوله
دیوارها نقش بسزایی در مقاومت و دوام سوله دارند چرا که میتوانند تمام فشارهای وارده به سوله را کنترل کنند. نصابهای با تجربه میتوانند دیوارچینی را بر اساس استاندارد انجام دهند تا سازهای مقاوم در برابر زلزله ساخته شود.
کف سازی سوله
آخرین مرحله از ساخت سوله کارخانه، کف سازی است. در گذشته این عمل جدی گرفته نمیشد و فقط با بررسی مقاومت و استحکام کف برای ساخت سوله اقداماتی انجام میدادند. اما امروزه با وجود ماشین آلات و همچنین ابزارهای مدرن، ناظران با رعایت اصول و استانداردهای مربوطه مانند بررسی جزییات و حساسیت ترازی و همچنین مقاوم بودن در برابر اصطکاک کف سازی سوله را انجام میدهند.
هزینه ساخت سوله کارخانه
- هزینه ساخت بر حسب وزن سازه مشخص میشود. وزن آن با توجه به دهانه، محل ساخت به لحاظ میزان بارش و همچنین باد و زلزلهخیز بودن منطقه باید متفاوت باشد.
- عامل مهم دیگر تخصص و باتجربه بودن نصاب در طراحی و تهیه نقشه ساخت است که روی وزن سوله تاثیر میگذارد گاهی اوقات سوله با ابعاد معین با دو نقشه متفاوت ممکن است تا دو برابر اختلاف وزن داشته باشند. به عبارتی می توان گفت که با هزینه ساخت یک سوله میشود دو سوله ساخت بنابراین تخصص مهندسان در ساخت سوله بهینه روی هزینه پرداختی تاثیر زیادی دارد.
- هزینه ساخت فونداسیون با توجه به حجم بتن و تناژ میلگرد محاسبه میشود که ارتباط مستقیمی با نقشه طراحی شده دارد.
- هزینه پوشش سقف در مبلغ ساخت سوله تاثیر زیادی دارد و در صورتی که از مواد مرغوب استفاده شود، مسلما قیمت ساخت سوله بالاتر میرود.
- هزینه کف سازی سوله با توجه به ضخامت بتن روی مبلغ کلی ساخت سوله تاثیرگذار است.
قسمت های مختلف سوله کارخانه
سوله کارخانه از بخش های متفاوتی تشکیل شده که شامل موارد زیر است:
سوله خط تولید کارخانه
این قسمت یکی از اصلیترین مکانهای داخلی کارخانه محسوب میشود که ماشین آلات در این بخش قرار میگیرند. کف سازی این قسمت بسیار مهم بوده چرا که قرار است ماشین آلات خط تولید در این بخش قرار بگیرند.
سوله انبار کارخانه
حجم کالاهایی که قرار است در انبار قرار بگیرد را باید محاسبه کنید تا با توجه به آن اندازه سوله مشخص شود. در صورتی که حجم این کالاها کم باشد، میتوانید در همان بخش تولید، سوله انبار را نیز بسازید. با این وجود انبار باید دو درب ورود داشته باشد، یکی به سالن تولید و دیگری به بیرون برای بارگیری منتهی میشود. این انبار نیز سه بخش دارد انبار مصرفی، انبار محصول و انبار ضایعات از قسمتهای مهم سوله کارخانه است.
ساختمان اداری کارخانه
در صورت احداث سوله کارخانه، در محیط داخلی آن، قسمتی با دیوار جدا شده و اتاقهای مختلف درون آن وجود دارد. میتوان سوله دو طبقه را برای کارخانه احداث کرد تا به فضای بیشتری دسترسی داشته باشید.
نگهبانی کارخانه
نگهبانی سوله در ابتدای محوطه کارخانه و کنار درب ورودی ساخته میشود که محل استقرار حراست کارخانه و کنترل عبور مرور کارگران است.
ساخت سوله کارخانه به چه صورت است؟
ساخت سوله برای کارخانه نیازمند طی کردن مراحلی است. این مراحل شامل کسب جواز، مشاوره برای ساخت اسکلت سوله، آماده کردن زمین برای ساخت است که پس از طی کردن تمامی این مراحل نوبت به ساخت سوله میرسد. دیوار چینی، احداث سقف و کف سازی سوله، پروسه اصلی ساخت محسوب میشود. درون سوله کارخانه نیز از سولههای کوچکتر مانند انبار، خط تولید و نگهبانی ساخته شده است. در ساخت سوله کارخانه، تجربه و مهارت مهندسین نقش مهمی را در صرفه جویی هزینهها و عدم بوجود آمدن خسارت ایفا میکند.